本文为大家介绍的是ACT阅读题型之段落大意题的内容,大家可以参考一下,以便帮助大家更加充分地备考。
ACT阅读题型,ACT阅读
前面小编已经对ACT阅读题型做了简单的介绍,今天小编将为大家详细介绍一下段落大意题这种题型,以便帮助大家对其出题方式以及答题思路有更多的了解,下面一起来看一下具体内容吧。
一、题型特点
段落大意题主要考查学生对于段落主要内容的理解。要做对这种题,学生需要理解并归纳总结段落的主要内容,区分主要内容与次要内容。
二、提问方式
①What is the main point of the X paragraph?
①The main point of the X paragraph is that:
③The main idea of the first paragraph is that:
三、答题思路
①区分段落主要内容与次要内容。
①读段落的首句和末句。
③注意段落中观点的转折变化。
四、答题技巧
①如果某选项所讲内容超出了段落内容,这个选项是错误选项。
②一般讲细节内容的选项是错误选项。
五、真题解析
在为大家介绍完理论知识之后,小编结合历年真题为大家讲解一道这种类型题,以便帮助大家更好的吸收,下面一起来练习一下吧。
FFI (fatal familial insomnia) is an awful disease, made even worse by the fact that we know so little about how it works. After years of study, researchers have figured out that in a patient with FFI, malformed proteins called prions attack the sufferer’s thalamus, a structure deep in the brain, and that a damaged thalamus interferes with sleep. But they don’t know why this happens, or how to stop it, or ease its brutal symptoms. Before FFI was investigated, most researchers didn’t even know the thalamus had anything to do with sleep. FFI is exceedingly rare, known in only 40 families worldwide. But in one respect, it’s a lot like the less serious kinds of insomnia plaguing millions of people today:It’s pretty much a mystery.
The main idea of the first paragraph is that:
F.FFI is a disease and we know little about it.
G.the thalamus had nothing to do with sleep.
H.FFI is harmful to our brain.
J.Researchers know exactly why a damaged thalamus interferes with
答案解析:这道题就是段落大意题,考查学生本段主要讲了什么。首先看第首句和末句,主要讲了FFI是一种很可怕的病,而且我们对这种病并不了解。中间的内容主要是对首句的扩充,丰富内容。所以F选项是正确的,选项G和 J不符合文意,选项H太具体,不具有概括性。
关于ACT阅读题型之段落大意题的内容小编就为大家介绍到这里,希望大家能够用心体会,在备考时勤加练习,更多阅读题型小编稍后为大家介绍。最后,百利天下小编预祝大家在ACT考试中取得好成绩。
您还可能关注:
下一篇:ACT阅读题型之词汇题